Un nou bootcamp al pilotului acceleratorului în predarea informaticii creat de Asociația Techsoup cu sprijinul Romanian American Foundation a adus împreună profesori de informatică de liceu cu idei, oameni și companii cheie din industria de IT din România.

 

La al doilea bootcamp al acceleratorului Predau Viitor, derulat zilele acestea în București, profesori de informatică de liceu invitați în proiect au participat la activități sau traininguri aplicate organizate pentru ei de Electronic Arts România, echipa Hootsuite din București și Wyliodrin.

 

La Electronic Arts România, împreună cu Vlad Beu, senior development director, și Andrei Lăzărescu, production manager, profesorii de informatică au discutat despre necesitatea cultivării creativității în educația viitorilor informaticieni și despre munca în echipă care duce la crearea de produse tech atât de complexe cum este FIFA, produs în România de Electronic Arts.

 

Alături de Vladimir Oane, product director la Hootsuite, am discutat despre ce înseamnă dezvoltarea de produs și cum trecem de la o industrie tech bazată pe servicii la una bazată pe inovație. Am avut ocazia să aflăm „la cald” pentru ce ar trebui să îi pregătească profesorii de informatică pe elevii care vor să urmeze mai departe o carieră în IT. Cuvinte cheie: colaborare, înțelegerea nevoii, definirea problemei și gândirea critică.

Echipa Wyliodrin coordonată de Alexandru Radovici și Ioana Culic au ajutat profesorii de informatică să descopere bazele teoretice ale dezvoltării internet of things și posibilitatea să se joace cu kituri de dezvoltare bazate pe Raspberry PI care provoacă elevii să gândescă multi-disciplinar, utilizând în același timp noțiuni de matematică, fizică și informatică.

 

În cadrul bootcampului a fost organizată și discuție de calitatea învățământul informatic din România avându-i ca invitați și vorbitori pe Nușa Dumitriu-Lupan, inspector general informatică în Ministerul Educației Naționale, Șerban Iosifescu, președinte ARACIP, Suzana Dobre, director programe educaționale la Romanian American Foundation și Răzvan Bologa, lector universitar doctor la Departamentul de Informatică Economică şi Cibernetică ASE.

 

Al doilea bootcamp marchează și finalul pilotării acceleratorului în predarea informaticii Predau Viitor, care va reveni începând cu anul școlar 2017-2018 cu prima ediție completă a programului. Acceleratorul în predare Predau Viitor se va adresa atât profesorilor de informatică de liceu, cât și celor de gimnaziu, în anticiparea introducerii informaticii și TIC începând cu acest an școlar în programa nouă de gimnaziu.

 

Predau Viitor va ajuta profesorii de informatică de liceu să introducă elemente de multi-disciplinaritate și învățare prin proiect în predarea informaticii la profilele reale, dar și să aducă industria IT mai aproape de actul didactic și să o ajute să devină mai implicată și dedicată creșterii calității actului didactic. Gândit ca un angajament pe termen lung în creșterea calității învățământului informatic din România, pilotul din anul școlar 2016-2017 s-a desfășurat în 12 colegii naționale de informatică și licee teoretice din 8 orașe ale țării: București, Bacău, Bârlad, Bicaz, Constanța, Onești, Piatra-Neamț și Râmnicu Vâlcea – acoperind printre cele mai bune centre de învățământ informatic din România.

 

Profesorii participanți la activitățile celui de-al doilea bootcamp al acceleratorului Predau Viitor au fost:

  • Ana Întuneric și Cristina Sichim, Colegiul Național Ferdinand I, Bacău
  • Ema Faciu, Liceul Tehnologic Alexandru Vlahuță, Podu Turcului, Bacău
  • Vlad Giurcanu, Colegiul Național Gheorghe Roșca Codreanu, Bârlad
  • Mirela Fîrțală, Liceul Carol I, Bicaz
  • Corina Vinț, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, București
  • Violeta Tănăsescu, Liceul Teoretic Traian, Constanța
  • Otilia Panfil, Colegiul Național Dimitrie Cantemir, Onești
  • Gabriela Blaga, Colegiul Național de Informatică, Piatra-Neamț
  • Miana Arișanu, Antonia Haller și Mălina Loghin, Colegiul Național Mircea cel Bătrân Râmnicu Vâlcea